Συμβουλές

Συμπληρωματικά μέσα στοματικής υγιεινής

Μεσοδόντια διαστήματα :
δεν παραλείπουμε για την ολοκλήρωση του βουρτσίσματός μας τη χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντιων βουρτσιδίων σε μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των δοντιών

Στοματικά διαλύματα :
αποφεύγουμε αυτά που περιέχουν οινόπνευμα. Τα διαλύματα δεν αντικαθιστούν το μηχανικό βούρτσισμα που επιτυγχάνεται με την οδοντόβουρτσα.Ρωτάμε τον οδοντίατρο μας ποιο κρίνει κατάλληλο για προσωπική μας χρήση.

Χρήσιμες συμβουλές – Διατροφή

Αποφεύγουμε:
Γλυκά με πολλή ζάχαρη όπως παστέλια, σοκολάτες, καραμέλες.
Προιόντα με κρυμμένη ζάχαρη όπως γιαουρτάκια με φρούτα, χυμοί εμπορίου, αναψυκτικά(σε κατάχρηση αναψυκτικών και χυμών εμπορίου έχει παρατηρηθεί και διάβρωση δοντιών με υπερευαισθησία στο κρύο λόγω του ανθρακικού οξέος που περιέχουν).
Τροφές που κολλούν εύκολα στην επιφάνεια του δοντιού και παραμένουν πολλή ώρα μέσα στο στόμα όπως πατατάκια, κρακεράκια, μπισκότα.

Επιλέγουμε:
Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς
Χυμό φρεσκοστιμμένου φρούτου
Γιαούρτι με φρέσκα φρούτα ή δημητριακά
Φρέσκο γάλα χωρίς ζάχαρη ή σκόνη κακάο
Τα γλυκά δεν απαγορεύονται τελείως, είναι λιγότερο επιβλαβή για τα δόντια αν καταναλωθούν αμέσως μετά από κύρια γεύματα.

Μερικές συμβουλές ακόμη

Ενδείκνυται η κατανάλωση μαστίχας χωρίς ζάχαρη (πχ Χίου) .Αυξάνει την ποσότητα του παραγόμενου σάλιου, το οποίο αποτελεί φυσική άμυνα του δοντιού και χαρίζει γλυκιά γεύση χωρίς να είναι επικίνδυνη.

Μην πλένετε τα δόντια σας αμέσως μετά από κατανάλωση αναψυκτικών ή όξινων τροφών, γιατί τα οξέα που περιέχουν μπορεί να φθείρουν την αδαμαντίνη. Προτιμάτε να τα ξεπλένετε με λίγο νερό.

Σε πονόδοντο δεν βάζουμε ασπιρίνη ή αλκοόλ στο πονεμένο δόντι ή στα ούλα αλλά επισκεπτόμαστε οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό.