Καλό θα ήταν να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο κάθε χρόνο, ακόμη κι αν δεν νιώθουμε κάποια ενόχληση, ώστε να γίνεται έλεγχος στα δόντια και τα ούλα.
Βουρτσίζουμε τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως (πρωί και βράδυ).
Χρησιμοποιούμε μαλακή οδοντόβουρτσα με πυκνούς θυσάνους τριχών και επίπεδη την ελεύθερη επιφάνεια των τριχών. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλαχθεί όταν παρατηρήσουμε τις τρίχες της να έχουν ανοίξει.
Τοποθετούμε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας υπό γωνία 45 μοιρών σε σχέση με τα δόντια, ώστε ένα μέρος των τριχών να έρχεται σε επαφή με το δόντι κι ένα με τα ούλα. Γι` αυτό το λόγο συνίσταται η χρήση της μαλακής βούρτσας όπου οι τρίχες λυγίζουν πιο εύκολα και οι μύτες των τριχών μπορούν να εισχωρήσουν ανάμεσα στο ούλο και στο δόντι όπου συσσωρεύεται η μικροβιακή πλάκα. Στη συνέχεια, κάνουμε μικρές κινήσεις σαν δόνηση και απομακρύνουμε την πλάκα χωρίς να παραλείπουμε κάποια οδοντική επιφάνεια (εξωτερική, εσωτερική και μασητική του δοντιού).Στο τέλος, καθαρίζουμε και την άνω επιφάνεια της γλώσσας.
Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων. Τα ούλα είναι ερυθρά, διογκωμένα και αιμορραγούν. Οι ασθενείς με χρόνια ουλίτιδα συνήθως παραπονούνται για αίσθημα καύσου των ούλων, κακοσμία και αίσθηση γεύσης αίματος.
Η ουλίτιδα θεραπεύεται με την αποτρύγωση (καθαρισμό) από τον οδοντίατρο και την τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής που έχει διδαχθεί ο ασθενής.
Υπάρχουν ασθενείς που κάνουν καθαρισμό όταν βλέπουν όπως χαρακτηριστικά λένε ότι μάζεψαν πέτρα. Ο καθαρισμός δεν είναι μόνο μια διαδικασία στην οποία αφαιρείς πέτρα αλλά και μικροβιακή πλάκα.
Οι ασθενείς που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα τους συστήνεται να προσέρχονται για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών κάθε 9-12 μήνες.
Οι ασθενείς που έχουν κάνει θεραπεία ουλίτιδας χρειάζεται να επανελέχγονται ανά 6 μήνες, ενώ ασθενείς με περιοδοντίτιδα μετά το πέρας της θεραπείας ανά 3-6 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.
Το ακριβές διάστημα που πρέπει να προσέλθει ο κάθε ασθενής στο ιατρείο καθορίζεται ανάλογα με τις θεραπευτικές του ανάγκες.
Οι εξαγωγές δεν είναι γενικά επώδυνες διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται καθόλου πόνο, αλλά μια μικρή πίεση.
Οι περισσότερες επουλώνονται πολύ καλά, με την πλειοψηφία των ασθενών να αναφέρουν ενοχλήσεις τις πρώτες 2-3 μέρες οι οποίες ελέγχονται πλήρως με παυσίπονα. Ακόμα και οι χειρουργικές εξαγωγές φρονιμιτών δεν αποτελούν διαδικασίες που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τον ασθενή.
Ωστόσο, παράγοντες όπως το κάπνισμα, το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, η κατάσταση του προς εξαγωγή δοντιού αλλά και ο οργανισμός ο ίδιος μπορούν να επηρεάσουν την επούλωση της περιοχής. Συστήνουμε στον ασθενή, να ακολουθήσει προσεκτικά τις οδηγίες που δίνουμε για να πάνε όλα φυσιολογικά.
Η απονεύρωση εφαρμόζεται σε δόντια που παρουσιάζουν έντονο πόνο στο κρύο και ζεστό ή και αυτόματα καθώς και σε δόντια με απόστημα η περιακρορριζική κύστη.
Τα απονευρωμένα δόντια είναι πιο επιρρεπή σε ρωγμές και κατάγματα, ωστόσο με την κατάλληλη αποκατάσταση (επένθετο σύνθετης ρητίνης, θήκη/ στεφάνη) μπορούν να διατηρηθούν στο φραγμό για αρκετά χρόνια.
Απαραίτητη προϋπόθεση ο έλεγχος του δοντιού, της αποκατάστασης και της σύγκλεισης στους τυπικούς επανελέγχους.
Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης ο ασθενής μπορεί να νιώθει μια ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό ή και αυτόματα. Είναι φυσιολογική και εντελώς παροδική λόγω της σύστασης του λευκαντικού.
Προτείνουμε στους ασθενείς που εμφανίζουν ενοχλήσεις να εφαρμόζουν τη λεύκανση πιο αραιά (βράδυ παρά βράδυ ή ανα 2 βράδια) και να κάνουν χρήση απευαισθητοποιητικής οδοντόκρεμας.
Η λεύκανση δεν καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών, προκαλείται μια τοπική εξωτερική απασβεστίωση των επιφανειών, τα δόντια όμως επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση με την ενυδάτωση από το σάλιο σε πολύ λίγες μέρες.
Οπότε όταν εφαρμόζονται οι οδηγίες, θεωρείται απόλυτα ασφαλής διαδικασία.